Ik bezocht de Lod mozaïek in Parijs in 2013.
Lod mozaïekDeze bijzonder goed bewaarde mozaïek, gedateerd 300 na Christus, werd ontdekt in 1996 in Lod nabij Tel Aviv. Na een uitvoerige reparatie en documentatie werd de mozaïek herbegraven om zich goed voor te bereiden op de her-opgraving en conservatie van het mozaïek en dit in september 2009 (13 jaar later dus). Deze mozaïek is alles bijeen 15 m x 8 m.

Zoals ik al zei, is deze mozaïek van een uitzonderlijk kwaliteit, niet alleen is hij erg goed bewaard gebleven, maar moet ook gemaakt zijn door een erg getalenteerde mozaïek kunstenaar en gefinancierd door een zeer welstellend persoon. Deze mozaïek kon onmiddellijk op veel wetenschappelijke belangstelling rekenen  ten eerste door de afwezigheid van het menselijk figuur en ten tweede omwille van de 2 schepen die zijn afgebeeld in het Lod mozaïekonderste gedeelte van het mozaïek. Daardoor kan men bijvoorbeeld totaal niet uitmaken of het huis van een Christen of een Jood was. Door het tafereel in het midden met de wilde dieren in combinatie met de schepen, vermoed men dat het huis toebehoorde aan een handelaar in exotische dieren. Dieren die werden ingevoerd voor de gladiatoren spelen. In de omliggende kaders zien we echter katachtigen die dieren aanvallen, wat dan weer een natuurlijke omgeving suggereert. De berg en de waterpartij van het midden paneel suggereren ook een natuurlijke omgeving. De waterpartij in combinatie met de 2 bergen waarop de leeuwen zitten zouden kunnen verwijzen naar de Simien bergen in Ethiopië, waardoor dit dus weer een verwijzing kan zijn naar handel met andere landen. Het water kan verwijzen naar de zee of zelfs de Nijl. De zee, omdat deze plaats aan de kust lag en men leefde van de visvangst. Rondom het midden deel zijn diverse driehoeken waarin vissen en vogels zijn afgebeeld.

Lod mozaïekWat zien we verder nog op het middenstuk van het mozaïek? Tussen de bergen zien we kétos, een mytisch zeewezen dat zou kunnen verwijzen naar Oceanus. Een giraf (slechts 1 maal elders afgebeeld op een mozaïek – 5de eeuw na Christus), een neushoorn met 2 hoorns (dus de Afrikaanse soort), een olifant, een tijger en een ‘Auroch’ ofwel een uitgestorven rundersoort. De huid van de olifant wordt op deze typische manier afgebeeld – met ruiten – om de gerimpelde huid voor te stellen.

Lod mozaïekDe jagende dieren afgebeeld in de rand rond de achthoek suggereren een natuurlijke omgeving en het bloedvergieten wordt steeds op dezelfde manier weergegeven straaltjes bloed en eventueel ook een streep onderaan die het bloedverlies visueel maken.

Lod mozaïekEr zijn ook diverse verwijzingen naar rijkdom in het mozaïek zoals deze bijzondere vaas met zoömorfische handvaten. Een verwijzing naar de amforen uit die tijd. Er zijn meerdere gouden mengvaten te vinden op dit mozaïek en een pauw verwijst bijvoorbeeld ook naar rijkdom.

Het noordelijke deel van het mozaïek is voorzien van hetzelfde kabelpatroon als het hoofdpaneel en ademt eenzelfde sfeer uit. Jagende katachtigen vissen, vogels en een verwijzing naar de visvangst.

Lod mozaïekHet Zuidelijke paneel is een marine tafereel, waarin de vissen in een transparante zee zwemmen. Er zijn twee schepen, eentje met opbollende zeilen en eentje met de zeilen neergelaten. De grote vis rechtsboven stelt een walvis voor met een zelfde krulstaart als de kétos. Daaronder links is een dolfijn afgebeeld. Verder zijn er diverse vissoorten te herkennen. Ook zien we diverse schelpen terug.

Lod mozaïekMen vond ook 2 voetafdrukken terug in de laag onder het mozaïek, 1 blote voet en eentje met sandaal. Ook vond men daar de afdruk van 4 vingers terug. Maar men vond ook kleurstoffen terug en lijnen die aantonen dat het mozaïek eerst volledig was uitgetekend alvorens het gelegd werd. Daar zag men ook dat er elke dag nieuwe stukken werden aangebracht. Dit noemt men ‘Giornata’ (van 1 dag).

Lod mozaïekZo zag het mozaïek er uit in Louvre in 2013. Zo krijg je ook een idee van het formaat. Het mozaïek reisde toen de wereld rond en ondertussen wilde men een museum bouwen op de plaats waar het mozaïek werd gevonden. Echter in 2016 werden er weer nieuwe delen gevonden en heeft de bouw wat vertraging opgelopen.